Bilindiği gibi bazı internet sitelerinde ve forumlarda dedektör yapımı adı altında birçok şema ve bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. paylaşılan bütün bu içerikler dedektör yapmaya yetecek bilgiler değildir. Konuya uzman olmayan kişiler tarafından paylaşılan bu bilgiler, radyo, televizyon veya elektronik eşya tamiri yapar gibi dedektör yapılabileceğini iddia etmişlerdir.
Dedektör yapımının uzmanlık, uzun bir AR-GE süreci, buna bağlı olarak ciddi bir yatırım gerektirdiğini ve üretim aşamasındaki bir çok detaydan bahsetmemişlerdir.
Bu konu, uzmanlık gerektiren bir iştir. 2 – 3 kişinin yapabileceği bir iş değildir. Sadece hobi amaçlı yapılan ve masada kısmen çalışan bu dedektörler, metale bip demekten öteye geçmezler. Sahada yani gerçek arazide çalışmaları çok zordur hatta imkânsızdır. Arazide çalışacak bir cihazı yapmak için yeterli donanıma sahip olmak gerekir.
Bu donanımlar sırasıyla; bütün dünyadan alınan saha bilgileri ve kullanıcı tecrübeleri (geribildirim / feedback), elektronik komponentler, mühendislik, mekanik ve analog aksamlardır.
Bütün bu unsurları değerlendirecek ve uyarlayabilecek profesyonel bir ekip gerekmektedir. Bu ekip, uzun zaman ve çalışmaların neticesinde dedektör bilgisini her yönü ile genişleterek, verileri biriktirir ve gelişmeyi beraberinde getirirler.
İleri teknolojiler vaat eden öncü firmalar bu işi profesyonel olarak yaparlar. Bu da firmaların ticari birer kuruluş olmalarından ileri gelmektedir. Büyük yatırımların yanı sıra, dünya çapında onlarca hatta yüzlerce dedektör test uzmanına ihtiyaç vardır. Bunların sunacağı raporlar ve geliştirmeleri koordine etmek başlı başına bir iştir. Ancak bu sayede tüm dünyadaki çeşitli arazi şartlarında en iyi şekilde çalışabilecek cihazı geliştirmek mümkün olabilmektedir. Bütün bunları organize edebilmek ise dünya çapında global bir marka olmayı gerektirir.
İnternet ortamında paylaşılan bütün hazır bilgiler basit bir anakart veya analog kart çiziminden öteye gidememektedir. Elinde dedektörü olan herkes bir anakartın çizimine çok basit bir şekilde ulaşabilir. Yayınlanan bu şemalar; eski, çalışmayan, vasat cihazların çizimlerinden ibarettir. Bilinmelidir ki; Dedektörlerde metal algısı, metal ayrımı, araziye uyumluluk ve zamanlama en önemli noktalardır.
Bir dedektörde verileri anında hesaplayıp kullanıcısına bilgi aktaran ve göz ile görülmeyen kısmı “Yazılım” kısmıdır. Bütün üretici firmalar yazılımlarına ulaşılmaması için ürettikleri cihazları piyasaya kapalı kodlar veya şifreler altında sunmaktadırlar.
Hiç bir analog ya da dijital kart çizimi, iyi bir yazılım olmadan işe yaramayacak ve bir anlam ifade etmeyecektir.
İyi bir yazılım ise yıllar sürecek bilimsel deneyler ve bunlara bağlı Ar-Ge süreçleri ile profesyonel bir ekip tarafından ortaya konulabilir. Burada esas olan deneyimin ve teknolojik birikimin bir araya çok yönlü olarak getirilebilmesidir.
Kısaca; doğru ve iyi bir dedektörü tarif etmek için dört ana unsuru unutmamak gerektiğini hatırlatmalıyız.
Bunlar;
1- Analog Bilgi
2- Dijital Alt Yapı
3- Üst Düzey Bir Yazılım
4- Dedektör konusunda İleri Tecrübe
Bütün bu unsurları bir araya getirebilmek profesyonel (ticari) bir kuruluş olmayı gerektirir. Hobi maksatlı amatörce yapılan bir dedektör, ticari bir dedektörle mukayese edilmemelidir.